Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Αντιμετώπιση μικρών ζημιών και προβληματικών σημείων στις ξύλινες επιφάνειες !! (wood tips)
Τα έπιπλα χρειάζονται πολλές φορές όχι μόνο φροντίδα αλλά και κάποιες διορθωτικές επεμβάσεις από εσάς.

Η όμορφη εικόνα του μασίφ ξύλου είναι κρίμα να χαλάει από μικροφθορές, γδαρσίματα κλπ. Αλλά μπορεί και το ίδιο το ξύλο να παρουσιάσει ξεκολλημένους ρόζους, ανασηκωμένες ίνες ή άλλα επιφανειακά ελαττώματα.Αυτά όλα «θεραπεύονται» με λίγες ώρες δουλειάς, χωρίς ακριβά υλικά.

Τρύπες από ρόζους

Οι ρόζοι αξιοποιούνται καμιά φορά σαν ενδιαφέροντα διακοσμητικά στοιχεία. Με τον καιρό όμως τυχαίνει να χαλαρώσουν και να βγουν από τη θέση τους δημιουργώντας πρόβλημα. Θα πρέπει τότε να αφαιρέσετε το ρόζο και να συμπληρώσετε το κενό με μία τάπα. Θα βρείτε εύκολα τέτοιες στρογγυλές τάπες στα καταστήματα ξυλείας.

Δώστε όμως πολλή προσοχή στην απόχρωση και τα φυσικά νερά, που θα πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα στη δική σας ξύλινη επιφάνεια. Αφού ομαλοποιήσετε την τρύπα χρησιμοποιώντας το κατάλληλο τρυπάνι Forstner, κολλήστε μέσα την ξύλινη τάπα. Ακολουθεί βέβαια, όταν η κόλλα στεγνώσει, μια επιμελημένη λείανση.

Ξεραμένο ρετσίνι
Μερικά ξύλα εκκρίνουν ρητίνες που σκληραίνουν και δημιουργούν  λεκέδες. Αν δεν καθαρίζονται με νέφτι ή διαλυτικό, το καλύτερο είναι να αφαιρέσετε το κομμάτι αυτό του ξύλου και να ενθέσετε ένα νέο.

Αυτό θα πρέπει να ταιριάζει όχι μόνο με τα νερά αλλά και με το βαθμό της ξήρανσης, την απόχρωση και γενικότερα τη δομή του παλιού. Απαραίτητο επίσης είναι, με μια δοκιμαστική επάλειψη, να διαπιστώσετε πώς θα αντιδράσει στο βερνίκι με το οποίο θα περάσετε την επιφάνεια.

Σπασμένες άκρες και γωνίες
Επιδιορθώνονται με υλικό δύο συστατικών, αφού όμως γίνει ένα πρόχειρο ξύλινο καλούπι. Την εσωτερική επιφάνεια του καλουπιού την κερώνετε για να μην κολλήσει το γεμιστικό υλικό. Σταθεροποιείτε το καλούπι, με την κερωμένη επιφάνεια προς το σημείο επισκευής, και ετοιμάζετε το υλικό των δύο συστατικών.

Γεμίζετε προσεκτικά με τη σπάτουλα τα κενά στα σπασμένα σημεία και αφήνετε το υλικό να στεγνώσει καλά. Αφαιρείτε μετά το πρόχειρο καλούπι και τραβάτε με το τριβείο ή με το χέρι τις επισκευασμένες επιφάνειες. Ολοκληρώνετε με τη συνηθισμένη διαδικασία φινιρίσματος.

Βρέξιμο πριν το τρίψιμο
Προετοιμάζοντας μια ξύλινη επιφάνεια για βάψιμο ή βερνίκωμα, χρειάζεται ένα ελαφρό προκαταρκτικό βρέξιμο. Με το βρέξιμο οι ίνες του ξύλου ανορθώνονται και, όταν στεγνώσουν, κυριολεκτικά «ξυρίζονται» με το τρίψιμο. Έτσι είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία του φινιρίσματος που θα επακολουθήσει.


Βήματα :Έχει σημασία να μην αφήσουν κανένα ίχνος οι επιδιορθώσεις που θα κάνετε στις ξύλινες επιφάνειες. Διαλέξτε λοιπόν με προσοχή τα υλικά και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε.

Αποβάλλοντας την υγρασία του, το ξύλο παρουσιάζει κάποτε ίνες και φλεβώσεις που τείνουν να ανασηκωθούν από την επιφάνεια. Στις περιπτώσεις αυτές, υποβοηθάτε λίγο στο ανασήκωμα…

… και περνάτε λίγη κόλλα από κάτω. Μετά πρεσάρετε γερά με ένα σφιγκτήρα και έναν ξύλινο τάκο. Για να μην κολλήσει ο τάκος στο ξύλο, βάλτε ενδιάμεσα ένα κομμάτι χαρτί.

Είναι φανερή η διαφορά μεταξύ ενός χαλαρωμένου ρόζου από κλαδί και ενός που έχει παραμείνει συμπαγής. Ο χαλαρωμένος ρόζος είναι πολύ αντιαισθητικός και πρέπει να αφαιρεθεί.

                                     -----------------------------
Ανοίγετε τυφλή τρύπα με τρυπάνι Forstner και με το ηλεκτροδράπανο σταθεροποιημένο στην επιτραπέζια βάση του. Φροντίστε το βάθος της τρύπας να ανταποκρίνεται στο πάχος της τάπας.

 τρυπάνι forstner


Ξύλινες τάπες υπάρχουν σε διαμέτρους από 15 έως και 50 χλσ. Βάλτε κόλλα και σφηνώστε την τάπα στην τρύπα. Σκουπίστε αμέσως την κόλλα που ξεχείλισε. Μετά τρίψτε με το τριβείο.

 ξύλινες τάπες !!

Σε σημεία με σημάδια και λεκέδες ή ξεραμένο ρετσίνι χρειάζεται «σκάψιμο» με τη φρέζα, για την καθοδήγηση της οποίας φτιάχνετε ένα αυτοσχέδιο, πρόχειρο καλούπι.

Αποτυπώνετε σε ένα χαρτί το σχήμα της ένθεσης που θα πρέπει να γίνει και το μεταφέρετε στο νέο ξύλο. Προσέξτε να συμπέσουν απόλυτα τα νερά του με τα νερά της επιφάνειας.

Κόβετε το ένθεμα ελάχιστα μεγαλύτερο από το άνοιγμα. Βάζετε κόλλα και στο άνοιγμα και στο κομμάτι του νέου ξύλου και πραγματοποιείτε την ένθεση με το σφυρί και έναν τάκο.

Μια σπασμένη γωνία διορθώνεται με το ειδικό γεμιστικό υλικό δύο συστατικών. Θα χρειαστεί όμως να κατασκευάσετε ένα πρόχειρο καλούπι για τη μορφοποίηση του υλικού.

                         
                                              -------------------------------------------------
Περάστε με κερί ή παρκετίνη το εσωτερικό του καλουπιού. Σταθεροποιήστε το καλούπι στη θέση του με σφιγκτήρες και συμπληρώστε με το γεμιστικό υλικό τη σπασμένη γωνιά.

Οι ξύλινες επιφάνειες τρίβονται και καθαρίζονται καλύτερα αν πρώτα υγρανθούν ελαφρά. Χρησιμοποιείτε 220άρι γυαλόχαρτο και τρίβετε πάντα προς την κατεύθυνση των ινών του ξύλου.

                               
                                                -----------------------------------------------

Στην εικόνα φαίνεται καθαρά η διαφορά μεταξύ μιας επιφάνειας που δεν τρίφτηκε σωστά και παρουσιάζει κάποια τραχύτητα και μιας άλλης επιφάνειας, σωστά επεξεργασμένης.Παρατηρήσεις :

Για τα βαθουλώματα
Σε επιφάνειες μαλακών ξύλων, παρατηρούνται συχνά βαθουλώματα από την πίεση σφιγκτήρων ή από χτυπήματα.
Πολλές φορές ειδικά σε μετακομίσεις πέφτει κάτι πάνω σε μία ξύλινη επιφάνεια και κάνει βαθούλωμα. Εμείς θα σας δείξουμε έναν πολύ απλό τρόπο για το πως να επαναφέρετε το ξύλο στην αρχική του μορφή.

Πώς να αφαιρέσετε ένα βαθούλωμα από το ξύλο


Βρέχοντας το σημείο με ένα σφουγγάρι, κάνετε τις ίνες του ξύλου να φουσκώσουν και να ανασηκωθούν.

Ρίξτε λίγο νερό πάνω στο βαθούλωμα. Όχι και πάρα πολύ. Ίσα να καλύψει το βαθούλωμα
Σκεπάστε το με το πανί/ χαρτί. Τη συγκεκριμένη στιγμή βέβαια θα φανεί ότι απορροφάει το νερό αλλά δεν πειράζει.

Τώρα με το σίδερο σας στην υψηλότερη θερμοκρασία, πιέστε το και κάντε μικρές κινήσεις πάνω κάτω και γύρω γύρω. Συνεχίστε μέχρι να στεγνώσει το πανί εντελώς. Δεν θα πάρει πολύ.

Αυτή τη στιγμή οι ίνες του ξύλου απορροφούν το νερό και επανέρχονται στην αρχική τους μορφή

Picture of Steam the wood   20140331_142859.jpg

20140331_143041.jpg


Με την απότομη υπερθέρμανση του σιδερώματος, οι ίνες παραμένουν εξογκωμένες εξαφανίζοντας το βαθούλωμα. Μετά, λειαίνετε !!!!Έμεινε τίποτα ???

Picture of Sand smoothπηγή : mastoremata.gr & palletino.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου