Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Mπάρες ασφαλείας για προστασία σπιτιού (protect home)Τα μέτρα για την αντικλεπτική προστασία περιορίζονται συνήθως στην εξώπορτα. Προφυλάξεις όμως χρειάζονται και σε άλλα σημεία.

Οι πολύπλοκες κλειδαριές και τα άλλα αντικλεπτικά συστήματα, εξοπλίζουν κατά κανόνα τις εξώπορτες των σπιτιών και των διαμερισμάτων. Πολλές φορές όμως υπάρχουν δευτερεύουσες πόρτες με παλιές κλειδαριές οι οποίες αποτελούν προσφιλές στόχους για τους διαρρήκτες.

Η τοποθέτηση μιας κλειδαριάς με κύλινδρο ασφαλείας και η συναρμολόγηση ενός ενισχυμένου αντικρύσματος στο πλαίσιο της πόρτας, εξασφαλίζει αυξημένη αντίσταση σε απόπειρες διάρρηξης με σχετικά ελαφριά διαρρηκτικά εργαλεία. Σε μια κάπως απόμερη όμως, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν ισχυρότερα και βαρύτερα μέσα όπως γρύλοι φορτηγών και υδραυλικές πρέσες, οπότε ούτε η καινούρια κλειδαριά μπορεί να αποτρέψει την εισβολή.

Αν και κάπως πρωτόγονες, οι παραδοσιακές μπάρες που πιάνουν όλο το φάρδος της πόρτας και συρταρώνουν στην κάσα και από τις δύο μεριές, δυσκολεύουν πολύ τις προσπάθειες των ανεπιθύμητων επισκεπτών. Αν σας φαίνονται ακριβές οι μεταλλικές μπάρες μπορείτε να προτιμήσετε μια ξύλινη μπάρα που πιάνει δεξιά  – αριστερά σε μεταλλικά ελάσματα.

Θα χρησιμοποιήσετε ένα καδρονάκι τετράγωνης διατομής 70×70 χλσ. για να περισσεύει λίγος χώρος για τις κεφαλές των βιδών. Το μήκος του καδρονιού πρέπει να είναι τόσο ώστε να ξεπερνάει την κορνίζα της πόρτας και από τις δύο πλευρές. Ακριβώς στη μέση, ανοίγετε στο καδρόνι μαι τρύπα με διάμετρο 2 χλσ. μεγαλύτερη από την εξάγωνη βίδα που θα χρησιμεύει σαν άξονας περιστροφής της μπάρας.

Μπάρα χωρίς κλείδωμα
Πρόκειται για ένα είδος διπλού σύρτη. Δύο γλώσσες σπρώχνονται προς τα έξω και συρταρώνουν στα αντικρίσματα. Το περιθώριο τους μπορεί να ρυθμιστεί για πόρτες από 850 έως 1000 χλσ.. Οι δυο βάσεις βιδώνονται σε μεταλλικές πόρτες με λαμαρινόβιδες και σε ξύλινες με βίδες Spax.Οι θέσεις για τα αντικρίσματα υπολογίζονται με βάση τη διαδρομή της κάθε γλώσσας. Το βίδωμα γίνεται με ειδικές βίδες και ούπα και στο τέλος στερεώνονται και η «κασέτα» της κάθε  γλώσσας.

Μεταλλική μπάρα με κλειδαριά ασφαλείας
Ένας θωρακισμένος διπλός σύρτης με κλειδαριά ασφαλείας ανεβάζει οπωσδήποτε σημαντικά το επίπεδο της αντικλεπτικής προστασίας. Οι δυο γλώσσες κινούνται από έναν «αφαλό» ασφαλείας και μανταλώνουν σε αντικρίσματα ή και μέσα στην τοιχοποιία αν η θέση της πόρτας το επιτρέπει.. Το σύστημα αυτό αποτρέπει την ανύψωση της πόρτας και την παραβίαση της προς τα μέσα ή προς τα έξω. Ειδικές τάπες προστατεύουν τις βίδες από το τρύπημα που συχνά επιχειρούν οι διαρρήκτες. Μια παραλλαγή του συστήματος έχει γλώσσα μόνο στην πλευρά της κλειδαριάς ενώ στην άλλη άκρη λειτουργεί με μεντεσέ κάτι που κάνει τον χειρισμό πολύ πιο εύκολο.Βήματα :

Δεν είναι πολλά τα υλικά που χρειάζονται για να «αμπαρώσετε» μια πόρτα με τρόπο παραδοσιακό, αλλά εξαιρετικό και αποτελεσματικό και καθόλου δαπανηρό.
Ανοίξτε στην πόρτα την τρύπα για τον άξονα, περάστε απ’ έξω την εξάγωνη βίδα (πάχους 12 χλσ.) και στερεώστε από μέσα τη μπάρα με ροδέλα, παξιμάδι και κόντρα παξιμάδι.

Η μπάρα, της οποίας έχετε πρώτα στρογγυλέψει λίγο τις ακμές, πρέπει να περιστρέφεται ελεύθερα στη βίδα. Με το αλφάδι, σημειώνετε στις άκρες τις αντίστοιχες θέσεις των στηριγμάτων.
Το ενα μεταλλικό στήριγμα θα βιδωθεί με το άνοιγμα προς τα κάτω και το άλλο με το άνοιγμα προς τα πάνω. Σημαδεύετε στον τοίχο τα σημεία που θα τρυπήσετε για τα ούπατ.

Βιδώστε τα μεταλλικά στηρίγματα με εξάγωνες βίδες 8×80 χλστ. Δοκιμάστε την περιστροφή της μπάρας και αν χρειάζεται, ρυθμίστε ανάλογα τα (αντίστροφα βιδωμένα)
σας περιμένουμε και στο facebook


*προστέθηκε στο ιστολόγιο νέα ενότητα με "tips"Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου