Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Bίδες και κατσαβιδόλαμες !!! Προσοχή στο τι επιλέγουμε !!

http://www.mastoremata.gr/wp-content/uploads/2010/10/bides.jpg


Bίδες και κατσαβιδόλαμες

Απαραίτητη η τέλεια εφαρμογή!

Φαγωμένες μύτες και κατεστραμμένες κεφαλές βιδών είναι φαινόμενα που συνήθως οφείλονται σε άστοχη επιλογή εξαρτήματος.

Ορισμένες φτηνές κατσαβιδόλαμες δημιουργούν κάθε τόσο προβλήματα καταστρέφοντας τα κεφάλια των βιδών, αλλά και την καλή διάθεση εκείνου που μαστορεύει. Αξίζει τον κόπο να δίνετε περισσότερη προσοχή στην αγορά αυτών των μικρών εξαρτημάτων!

Πριν όμως αρχίσετε να γκρινιάζετε για την κακή ποιότητα και αναξιοπιστία μιας κατσαβιδόλαμας, βεβαιωθείτε ότι είναι αυτή που ταιριάζει στην συγκεκριμένη βίδα.

Προσοχή στο είδος της σταυρωτής εγκοπής!
Ενώ είναι εύκολο να ξεχωρίσετε τη βίδα με την απλή εγκοπή από εκείνη με τη σταυρωτή, δεν είναι καθόλου απίθανο να σας ξεφύγει η διαφορά μεταξύ μιας βίδας Phillips με τη σταυρωτή εγκοπή PH και μιας βίδας Pozidrive -έστω με κάποια φθορά- το αντίθετο όμως, δεν πρέπει ποτέ να επιχειρείται. Οι επιπλέον ακμές και η διαφορετική γωνία των πλευρών εμποδίζουν τη μύτη να πιάσει σωστά στη σταυρωτή εγκοπή μιας βίδας Phillips, οπότε η μύτη σχεδόν αχρηστεύεται, αν συνεχιστεί η προσπάθεια.

Για διαφορετικά μεγέθη βιδών χρειάζονται και διαφορετικές κατσαβιδόλαμες, έστω κι αν οι κεφαλές έχουν ίδιου είδους εγκοπές. Το καλύτερο είναι, πριν από το βίδωμα, να δοκιμάσετε, αν η μύτη ταιριάζει απόλυτα στην εγκοπή. Και για να έχετε πλήρη την αίσθηση της προσαρμογής, κάντε αυτήν τη δοκιμή με το χέρι, τοποθετήστε δηλαδή τη μύτη στην εγκοπή κρατώντας την με τα δάχτυλα σας, όχι σφιγμένη στο εργαλείο.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις βίδες με ίσια εγκοπή. Το πλάτος και το πάχος τής λάμας πρέπει να ταιριάζουν ακριβώς στην εγκοπή. Αν και για τις βίδες αυτές που δεν προσφέρουν αρκετή ευχέρεια κεντραρίσματος, η χρήση τού επαναφορτιζόμενου κατσαβιδιού ή δραπανοκατσάβιδου δεν είναι και τόσο αποτελεσματική.

Τα καλά εξαρτήματα έχουν το σήμα τού κατασκευαστή
Κάποιοι κατασκευαστές φτηνών εξαρτημάτων αλλά και φτηνών βιδών, δεν ακολουθούν πιστά τα διεθνή πρότυπα. Το αποτέλεσμα είναι η κακή εφαρμογή τής κατσαβιδόλαμας στην κεφαλή της βίδας και η γρήγορη φθορά και τού εξαρτήματος και τής βίδας.

Η καλής ποιότητας κατσαβιδόλαμες δεν είναι χαρακτηρισμένες μόνο με τα στοιχεία τού τύπου και τού μεγέθους, όπως π.χ. PH2, αλλά και με στοιχεία τού κατασκευαστή. Ξεχάστε, λοιπόν, τα «no name» προϊόντα τα οποία αποφεύγει να αναγνωρίσει ακόμη και ο ίδιος ο κατασκευαστής τους. Αν το εξάρτημα σπάσει ξαφνικά και διασκορπιστούν τα επικίνδυνα θραύσματα, δεν ξέρετε ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες ούτε ποιος μπορεί να είναι ο υπεύθυνος.

Η επιλογή της κατάλληλης κατσαβιδόλαμας (bit)
Για απλά βιδώματα σε ξύλο αρκούν τις περισσότερες φορές οι συνηθισμένες λάμες μεσαίας κατηγορίας, οι οποίες στην κοντή έκδοσή τους στοιχίζουν από 0,50 έως 1,50 ευρώ. Ακριβότερες λάμες που αντέχουν σε πολύ υψηλές ροπές και φορτίσεις προορίζονται κυρίως για βιδωτές συνδέσεις μετάλλων. Είναι κρίμα να επιβαρυνθείτε με τη διαφορά τού κόστους, όταν πρόκειται για βιδωτές συνδέσεις ξύλων ή για κοινά βιδώματα με ούπατ.

Στην ακριβότερη κατηγορία ανήκουν και οι κατσαβιδόλαμες με επίστρωση τιτανίου. Στοιχίζουν 2-3 φορές περισσότερο, αλλά έχουν και 3-4 φορές μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής. Προσέξτε, όμως, γιατί κυκλοφορούν και απομιμήσεις βαμμένες με χρυσό χρώμα, δήθεν τιτανίου. Μία αγορά τέτοιου είδους θα απέβαινε σίγουρα μάταιος κόπος και χρήματα. Και βεβαία μην έχετε αξιώσεις ποιότητας από ένα σετ «τιτανίου» των 30 τεμαχίων που θα το βρείτε σε τιμές κάτω των 5 ευρώ.

Μύτες διαμαντέ και σκληρομετάλλου
Αυτές οι επιστρώσεις εξασφαλίζουν την πολύ καλή «αγκίστρωση» στην κεφαλή τής βίδας και σχεδόν αποκλείουν τα γλιστρήματα στις υψηλές στροφές. Η επιβάρυνση με μεγαλύτερο κόστος, λοιπόν, έχει νόημα μόνο, αν προβλέπετε ότι θα κάνετε πολλά βιδώματα με μεγάλη ροπή στρέψεως.

Στις περιπτώσεις αυτές η τραχύτητα της επιστρωμένης μύτης θα σας διευκολύνει πολύ, γιατί η πίεση που απαιτείται είναι σαφώς λιγότερη, αλλά και οι φθορές περιορίζονται στο ελάχιστο. Πάντως αυτό που ισχύει είναι ότι για βιδώματα που απαιτούν πολύ υψηλές ροπές στρέψεως είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται οι βίδες Torx με την αστεροειδή εγκοπή !!!


Βίδες συστήματος Torx

  

Οι βίδες αυτές διακρίνονται από την εξαγωγική αστεροειδή εγκοπή τους. Είναι ένα σύστημα που επιτρέπει τη μετάδοση 5 φορές περίπου υψηλότερης ροπής στρέψεως και αποκλείει το γλίστρημα της μύτης από την κεφαλή τής βίδας.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το σύστημα Torx εφαρμοζόταν κυρίως στις κατασκευές αυτοκινήτων, η χρήση του όμως διευρύνθηκε σε πολλούς άλλους τομείς.

Διατίθεται σε έξι μεγέθη με τους κωδικούς Τ10, Τ15, Τ20, Τ27, Τ30 και Τ40.


Εξασφαλίζει τέλεια εφαρμογή τής μύτης αλλά δεν είναι τόσο πρακτικό για πολλά συνεχή βιδώματα, γιατί δεν υπάρχει κάποιο «αυτοκεντράρισμα» όπως στα άλλα συστήματα και η εφαρμογή καθυστερεί λίγο. Πάντως, η επιλογή τής σωστής βίδας εξαρτάται από τον σκοπό χρήσης της.


Αγοράζοντας κατσαβιδόλαμες


Όλα σχεδόν τα συστήματα προσφέρονται και σε σετ. Επειδή για διάφορα μεγέθη βιδών χρειάζονται κατσαβιδόλαμες ποικίλων μεγεθών, η αγορά ενός τέτοιου σετ αποδεικνύεται συνήθως συμφέρουσα αρκεί να είναι στην σωστή ποιότητα !!
 




Η ύπαρξη ενός χαρακτηριστικού αναγνώρισης του κατασκευαστή είναι σημαντική. Τα εξαρτήματα καλής ποιότητας, εκτός των κωδικών είδους και μεγέθους, αναγράφουν τη φίρμα, τα αρχικά ή ένα σύμβολο του κατασκευαστή !!





Ό, τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Ειδικά όταν δεν υπάρχει σήμα τού κατασκευαστή, πρέπει να δυσπιστεί κανείς στις μύτες «τιτανίου» σε τιμές ευκαιρίας. Κατά κανόνα δεν αξίζουν τα λεφτά τους.








Το ιστολόγιο και στο facebook !!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου