Μια εύκολη κατασκευή που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις θα παρακολουθήσουμε σήμερα. Απαραίτητες προϋποθέσεις να «πιάνουν» λίγο τα χέρια μας, να μη «φοβηθούμε» να τα λερώσουμε (ούτε τα πόδια μας) και να διαθέτουμε έστω λίγο από αυτό που λέγεται μεράκι.
Θα δούμε με ποιον τρόπο, δυο γυναίκες από το χωριό Αγράμπελο Αιτωλοακαρνανίας, θα κατασκευάσουν έναν παραδοσιακό φούρνο σαν αυτούς που χρησιμοποιούν στο χωριό τους. Τα υλικά που θα χρειαστούν είναι:
Τσιμεντόλιθοι με τους οποίους θα σχηματιστεί η βάση του φούρνου.
Κομμάτια από σπασμένα κεραμίδια, παλιά τούβλα και πέτρες για να κατασκευαστεί ο θόλος του (καλούπι).
Χώμα που αφού κοσκινιστεί θα γίνει λάσπη (πηλός).
Άχυρα που θα ανακατευτούν με τον πηλό, οπλίζοντας τον.
Νερό.
Στο κτίσιμο του φούρνου παίρνουν μέρος οι γυναίκες και οι άνδρες περιορίζονται μόνο στη μεταφορά των υλικών.....
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, παρακολουθούμε βήμα βήμα την κατασκευή του φούρνου:
Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση, χρησιμοποιώντας τσιμεντόλιθους και κομμάτια από παλιά τούβλα ή κεραμίδια.
Με το μεγάλο ταψί του νοικοκυριού παίρνουμε τα μέτρα του φούρνου.
Στη συνέχεια πρέπει να κοσκινίσουμε το χώμα που μαζέψαμε από το βουνό ή οπουδήποτε αλλού.
Κάθε βοήθεια στο κοσκίνισμα, δεκτή.... !!
Αφού ανοίξουμε το χαρμάνι ρίχνουμε το νερό !!
Πατώντας με τα πόδια και ανακατεύοντας περιοδικά με την τσάπα, έχοντας προσθέσει και το άχυρο, φτιάχνεται σιγά σιγά η λάσπη-πηλός.
Στη συνέχεια η λάσπη μετατρέπεται σε μπάλες !!
Οι μπάλες λάσπης απλώνονται πάνω στην βάση του φούρνου !! ...αφού πεταχτούν με δύναμη από ψηλά.
Για να σχηματιστεί στιλπνή επιφάνεια, το τελευταίο στρώσιμο γίνεται με βρεγμένο χέρι και μετά το σκεπάζουνε γα να μην σκάσει μέχρι να στεγνώσει !!!
Αφού στεγνώσει η βάση του φούρνου στοιβάζουμε σε σωρό τα σπασμένα, τούβλα ή πέτρες, για να σχηματιστεί το καλούπι του θόλου.
Στη συνέχεια τοποθετούμε τη λάσπη κυκλικά στο καλούπι... από κάτω προς τα πάνω, χτυπώντας την δυνατά !!
Το καλούπι έχει σκεπαστεί παντού με λάσπη !!!
Χρησιμοποιώντας νερό και χαϊδεύοντας την με τα χέρια, η λάσπη γυαλίζει !!!
*εδώ δεν έχουμε κάποια λεπτομέρεια με την τρύπα που βλέπουμε στον φούρνο !!
Ο φούρνος είναι έτοιμος... και αρχίζει σιγά σιγά να στεγνώνει !!
Θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να στεγνώσει καλά ο φούρνος. Όταν στεγνώσει ο πηλός, αφαιρούμε σταδιακά τα κομμάτια τούβλα, κεραμίδια, πέτρες από το εσωτερικό του και τον ανάβουμε. Φροντίζουμε μια δυνατή φωτιά να τον καίει για περίπου 48 ώρες. Μετά και από αυτήν την διαδικασία, ο φούρνος είναι έτοιμος. Καλά ψησίματα!
Δείτε και το σχετικό βίντεο με την διαδικασία !!
tips : Το κοκκινόχωμα που υπάρχει σε μερικά σημεία στην εξοχή για να είναι κατάλληλο πρέπει εκτός από το κόκκινο χρώμα (σαν αυτό που έχουν τα πήλινα σκεύη) να είναι και μαλακό - εύπλαστο αν βραχεί. Δηλαδή να γίνεται σαν ζυμάρι και να κολλάει αν το πετάξουμε σε μια πέτρα. Φυσικά θέλει κοσκίνισμα πριν τη χρήση και στέγνωμα στον ήλιο. Για να βελτιωθούν οι πυρίμαχες ιδιότητές του και να μη σκάσει από τη φωτιά καλό είναι να το αναμίξουμε με ένα άλλο χώμα που λέγεται καολίνη (ο γκρι- λευκός άργιλος). Υπάρχει στο εμπόριο στα μαγαζιά που φτιάχνουν κεραμικά, στην Μήλο, στην Αίγινα στη Κεφαλλονιά και σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα. Η καολίνη δεν συστέλλεται ή διαστέλλεται από την μεταβολή της θερμοκρασίας, την χρησιμοποιούν και στην παρασκευή της πορσελάνης
tips : Το άνοιγμα της εισόδου του φούρνου συνήθως είναι 65-70 εκ ίσα ίσα να χωράει ένα μεγάλο ταψί. το ύψος του ανοίγματος είναι το μισό δηλ 32-35 εκ.
tips : Για να κατασκευάσουμε τον φούρνο υπάρχουν πολλοί τρόποι και ακόμα περισσότερα υλικά. Ο καθένας διαλέγει. Είτε με παραδοσιακά υλικά, είτε με πάντρεμα αυτών των δύο. Σημασία έχει να γίνει σωστά. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε είναι η θερμομόνωση στη βάση του φούρνου για να μην βγαίνει το ψωμί λάσπη. Δεν αρκεί το απλό τσιμέντο αλλά μια πολύ καλή μόνωση. Μη ξεχνάμε ότι ο θερμός αέρας πάει πάντα προς τα πάνω.
Μια καλή λύση και ανέξοδη είναι σπασμένα γυαλιά για πάχος τουλάχιστον 30 εκ, από πάνω άμμο αναμεμιγμένη με χοντρό αλάτι σε πάχος 10-15 εκ και τέλος μια λεπτή στρώση χονδρού αλατιού ώστε να καλυφθεί η άμμος και πάνω σε αυτό τοποθετούμε τις πυρόπλακες και ξεκινάει το χτίσιμο του φούρνου. Το γυαλί δίνει μεγάλη θερμομόνωση, η άμμος δεν αφήνει να δημιουργηθούν υδρατμοί κάτω από τη πλάκα και το αλάτι βοηθάει στη θερμομόνωση αλλά και στη γεύση.
*Τελειώνοντας θα ήθελα από εσάς που έχετε φτιάξει κάτι αντίστοιχο και έχετε γνώσεις πάνω στην συγκεκριμένη κατασκευή, καλό θα είναι να μας γράψετε την άποψη σας, της παρατηρήσεις σας, στα σχόλια !!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου